Hoelang duurt een nieuwbouw huis bouwen?

Hoelang duurt een nieuwbouw huis bouwen eigenlijk? Het proces verloopt in drie fases, namelijk ruwbouw, afbouw en oplevering. Dit neemt, afhankelijk van de woning en de keuzes die u maakt, één tot drie jaar in beslag. In dit blog staat wat u hierbij kunt verwachten.

Ontvang een vrijblijvende prijsindicatie

 • Binnen 1 minuut aangevraagd.
 • Direct in uw mailbox.
100% kwaliteit
reactie binnen 24 uur
één partij, één aanspreekpunt
werkzaam in heel Nederland
500+ projecten per jaar

De fases van nieuwbouw?

Het bouwen van een nieuwbouwhuis verloopt in drie fases. Dat zijn:

 • Ruwbouw;
 • Afbouw nieuwbouw;
 • Oplevering.

Ruwbouw

Het woord ruwbouw zegt het eigenlijk al: Dit is de ruwe bouw van de woning en vormt de basis van het huis. Hieronder vallen de fundering, riolering, de draagmuren en het dak. Als deze fase is afgerond, dan is de woning wind- en waterdicht. Het zijn de essentiële elementen om de woning verder te kunnen bouwen.

Afbouw

De fase die daarop volgt, is de afbouw van het nieuwbouwhuis. Dit is de afwerking van de nieuwbouwwoning. Onder de afbouw valt:

 • Het leggen van een dekvloer, geschikt om straks de vloer op te leggen;
 • Wandafwerking, zoals het stucwerk;
 • De plaatsing van binnenwanden, kozijnen en binnendeuren;
 • Het plaatsen van de trap (al valt dit soms ook onder ruwbouw);
 • De installatie van ketels, leidingen, vloerverwarming, elektra en ventilatie;
 • Schilder- en tegelwerk. Dit kunt u zelf doen, maar wordt soms ook door de aannemer gedaan voordat u in de woning komt wonen.

Oplevering

De derde en laatste fase van een nieuwbouwwoning is de oplevering. Het droompaleis is nu helemaal klaar voor de nieuwe bewoners. U loopt dan samen met de opzichter of aannemer het huis door om te controleren of alles netjes en goed is afgewerkt. Is de woning naar wens? Dan ontvangt u de sleutels en mag u de woning betrekken. U kunt eindelijk aan de slag met de inrichting en verhuizing.

Hoelang duurt ruwbouw?

De ruwbouw van een nieuwbouw huis neemt gemiddeld twaalf weken in beslag. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe groot het huis in aanbouw is. Ook een complex ontwerp duurt langer. Heeft u een huis van gemiddelde grootte? Hou dan gemiddeld die drie maanden aan.

 

Hoelang duurt afbouw nieuwbouw?

Voor de afbouw van een nieuwbouwwoning is niet echt een exacte tijd te geven. Het hangt helemaal af van de werkzaamheden die u door de aannemer laat verrichten. Hoe meer werk u wil laten doen, hoe langer het duurt. Let wel, het gaat een stuk sneller als u het werk laat doen door een aannemer. Zij hebben vaak meer handen, betere materialen en kennis van zaken. Doe-het-zelven kost onderaan de streep meer tijd en geld. Met het werk van vaklui komt u niet voor verrassingen te staan.

Afhankelijk van de keuzes die u maakt, kan de afbouw 1 week duren, maar ook 2 maanden.

 

Wat komt er kijken bij een oplevering?

Bij de oplevering van de woning komt meer kijken dan U denkt. Daarbij wordt het volgende gecheckt:

 • Woonkamer;
 • Keuken;
 • Badruimte;
 • Toiletruimte;
 • Garage/berging;
 • Hallen;
 • Slaapkamers;
 • Entree;
 • Onbenoemde ruimtes;
 • Bijkeuken.

Eén of twee weken voor de echte oplevering is er eerst een vooroplevering. De aannemer nodigt u daarvoor uit. Het is geen verplichting om aanwezig te zijn, maar wel zo leuk en handig. Tijdens de vooroplevering maakt u eerst een ronde door het huis.

Dit is uw eerste kans om het huis te checken op de laatste puntjes. De aannemer kan dan de volgende dag al aan de slag met de laatste gebreken. Tijdens de laatste oplevering is uw huis dan helemaal naar wens. Daarna is uw huis klaar voor bewoning.

Tijdens de definitieve oplevering krijgt u de sleutels en mag u aan de slag met verhuizen en inrichten.

Wat is het stappenplan van een nieuwbouwwoning na de oplevering?

Hoe kunt u aan de slag na de oplevering? Ons advies is om het volgende stappenplan te volgen:

 1. Stookprotocol: Laat niet gelijk de bouwdroger op volle toeren draaien, maar begin hier langzaam mee. Anders krijgt u scheuren in de vloeren en wanden. Luister goed naar het advies van de aannemer.
 2. Voorbereiden: Maak een plan met de dingen die uzelf nog wil doen in huis en maak vervolgens een lijst wat u nodig heeft in de bouwmarkt. Dit scheelt tijd en veel onnodige ritjes;
 3. Veiligheid: Plaats als eerste rookmelders en bouwverlichting om daarbij te klussen.
 4. Afplakken: Plak alles goed af als u aan het verven, stuken of behangen bent. Ook zware gereedschappen kunnen uw vloer beschadigen als u bijvoorbeeld geen stucloper neerlegt;
 5. Zelf afwerken: Gaat u zelf aan de slag met stuken, de badkamer en de vloeren? Dan doet u dat natuurlijk als eerst. Begin bovenaan en werk langzaam naar onder. Dek alles goed af en zet de ramen open, zodat u uw huis beschermt tegen stof. Het beste is nog om dit door de aannemer of door een specialist te laten doen.
 6. Keuken: Plaats eerst de keuken in plaats van de vloer. De bies wordt namelijk om de keuken gelegd en niet andersom.
 7. Schoonmaken: Haal alle tape en verfspetters weg en plaats het schakelmateriaal.
 8. Verhuizen: zet uw meubels neer of wacht op de bezorging van de winkels. Heb wel geduld, want een huis wordt pas naar uw zin na vier tot zes maanden.

Hoelang duurt nieuwbouw voordat ik er in kan wonen?

Ruwbouw, afbouw en oplevering kunnen samen afhankelijk van de woning en de keuzes die u maakt één tot drie jaar in beslag nemen. Hou hier rekening mee en heb geduld. Bouw ook een buffertje op, want als u het huis hebt gekocht heeft u vaak te maken met dubbele lasten.

Schakel voor een snelle afbouw Uwniewbouwwoning.nl in

Bij een nieuwbouwwoning komt veel kijken. Vaak meer dan u denkt. Het team van van Uwnieuwbouwwoning.nl ontzorgt u op het gebied van planning, communicatie, uitvoering en prijsbepaling van het huis in aanbouw. Zo betaalt u niet teveel en staat u niet voor verrassingen achteraf.

Wilt u meer weten over alle fasen van een nieuwbouwhuis en de kosten van de woning? Neem dan nu contact op met Uwnieuwbouwwoning.nl en maak een afspraak.

In 4 stappen naar woongeluk

Stap 1: vrijblijvende prijsindicatie

Ontdek uw investering. Wij houden in onze prijsindicatie rekening met alle belangrijke elementen, deze is dus altijd op maat.

Stap 2: kom langs in onze showroom

Bezoek onze showroom en bespreek samen met een van onze adviseurs uw mogelijkheden.

Stap 3: onze vakmensen gaan aan de slag

Onze ervaren vakmannen werken met A-kwaliteit producten. Tijdens de uitvoering staan onze adviseurs uiteraard voor u klaar.

Stap 4: de oplevering van uw woning

De woning wordt samen met een voorman opgeleverd. Door de combinatie van producten en vakmannen blijft u jarenlang plezier houden van uw woning.

Checklist & 7 tips - Uwnieuwbouwwoning

Zonder zorgen uw woning laten afbouwen? Ontdek ons inspiratie magazine!

In ons magazine vindt u tips, tricks en producten die u helpen uw woning perfect af te werken. Vraag hem aan:
  Persoonlijk advies? Ons team helpt u graag verder.

  Stel uw vraag aan de adviseurs van Uwnieuwbouwwoning.nl

  Wij helpen u met de complete afbouw van uw (nieuwbouw)woning.

  Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze diensten, laat u inspireren en bereken uw investering.

   

  Prijsindicatie ontvangen