Op zaterdag 25 mei zijn onze showrooms in Deventer en Hoofddorp geopend >> Maak direct een afspraak.

Fruitbomen in de tuin van uw nieuwbouwwoning

Hoe leuk is om je eigen fruit te oogsten van je eigen boom? Fruitbomen zijn echte aanwinst in elke tuin. Ze geven niet alleen vruchten, maar trekken allerlei vogels en insecten aan. Dat is niet alleen leuk en gezellig. Het zorg er ook voor dat je iets goeds doet voor het milieu. Bovendien geven veel fruitbomen kleurrijke en heerlijk geurende bloesem in de zomer. En als je het goed doet kunnen de generaties na jou nog jarenlang geniet van alles wat een appelboom, perenboom of kersenboom te bieden heeft. Vruchten, bloesem, schaduw en takken om te beklimmen. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij een fruitboom kopen en wat er komt kijken bij het planten en verzorgen.

9.3
408 beoordelingen

Langs komen in onze showroom? Plan een vrijblijvende afspraak.

 • Binnen 1 minuut geregeld!
100% kwaliteit
reactie binnen 24 uur
één partij, één aanspreekpunt
werkzaam in heel Nederland
500+ projecten per jaar

Wanneer planten?

het beste moment om een fruitboom te planten is wanneer alle bomen in de ‘ruststand’ staan. Dat is het geval wanneer de zon eerder onder gaat en het kouder wordt. Op dat moment groeien bomen nagenoeg niet, stopt de sapstroom en sparen ze hun krachten voor de koude wintermaanden. Daardoor zijn ze beter bestand tegen de verplaatsing naar je tuin. Aan de andere kan is het wel belangrijk dat de grond nog niet bevroren is zodat de stam niet beschadigd en de wortelen zich kunnen vertakken in de grond. Grofweg is de beste tijd om een fruitboom platen tussen eind oktober en begin mei.

Waar planten?

Het is belangrijk om goed te kijken wat de beste plek is voor een fruitboom. Zo is het zaak om ervoor te zorgen dat de plek waar die straks staat niet te vochtig wordt. Een goede afwatering is dus essentieel. Een handig trucje is om met een grondboor een gat van een meter diep te maken en te kijken hoe hoog het grondwater komt. Als die onder de 50 centimeter blijft zit je goed. Ook te droge grond is niet ideaal. De boom heeft natuurlijk wel wat water nodig om te groeien. Daarnaast is zonlicht een vereiste om een mooie gezonde boom te kweken. Zoek daarom een plekje in de zon uit. Ten slotte is het slim om vooruit te denken. Het boompje dat je bij een tuincentrum koopt groeit met de jaren uit tot een flinke knaap die ruimte en zon inneemt. En misschien wel over de schutting van de buren gaat hangen.

Afbeelding kersenboom in tuin nieuwbouwwoning

Kan een kersenboom in Nederland?

Over het algemeen zien we veel appel- en perenbomen in Hollandse tuinen. Logisch, want die gedijen prima in ons klimaat. Hoewel een kersenboom oorspronkelijk meer uit het zuiden van Europa komt, kun je deze ook in Nederland prima kweken. En als het lukt is het absoluut de moeite waard. In het voorjaar produceert hij schitterende bloesems en later in het jaar overheerlijke zoete kersen. Het allerbelangrijkste om rekening mee te houden is dat de kersenboom houdt van vochtige kleigrond zodat de wortels diep kunnen groeien. Daarnaast is het belangrijk om de kersenboom de eerste 10 jaar niet te bemesten, daarna alleen in het voorjaar.

Checklist & 7 tips - Uwnieuwbouwwoning

Zonder zorgen uw woning laten afbouwen? Ontdek ons inspiratie magazine!

In ons magazine vindt u tips, tricks en producten die u helpen uw woning perfect af te werken. Vraag hem aan:


  In 4 stappen naar woongeluk

  Stap 1: vrijblijvende prijsindicatie

  Ontdek uw investering. Wij houden in onze prijsindicatie rekening met alle belangrijke elementen, deze is dus altijd op maat.

  Stap 2: kom langs in onze showroom

  Bezoek onze showroom en bespreek samen met een van onze adviseurs uw mogelijkheden.

  Stap 3: onze vakmensen gaan aan de slag

  Onze ervaren vakmannen werken met A-kwaliteit producten. Tijdens de uitvoering staan onze adviseurs uiteraard voor u klaar.

  Stap 4: de oplevering van uw woning

  De woning wordt samen met een voorman opgeleverd. Door de combinatie van producten en vakmannen blijft u jarenlang plezier houden van uw woning.

  Persoonlijk advies? Ons team helpt u graag verder.

  Stel uw vraag aan de adviseurs van Uwnieuwbouwwoning.nl

  Wij helpen u met de complete afbouw van uw (nieuwbouw)woning.

  Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze diensten, laat u inspireren en bereken uw investering.

  Merken die wij gebruiken
  ProGoldmFLORArturoSigma CoatingsLogo vivafloors