Kan iedere woning omgetoverd worden tot een smart home? De beperking is niet die stenen blokkendoos waar u in woont, maar de fantasie van de bewoners. Of u nu in een piepklein appartementje woont, of in een enorme villa, er zijn enorm veel mogelijkheden. Daarbij is de woning niet de beperkende factor, de technologie ook niet, maar wel de bereidheid van de bewoners om de teugels een beetje te laten vieren en technologie zelfstandig te laten functioneren. Naast de mogelijkheden van smart home in uw woning bekijken we ook hoe u ieder huis ‘slimmer’ kunt maken.
U kunt een Apple HomePod in huis halen en doen alsof u een slimme woning hebt, maar zo werkt het toch niet helemaal. Dat is namelijk een luidspreker met internet functionaliteit, en slechts beperkte mogelijkheden om commando’s te geven en online informatie op te zoeken. Het is de combinatie van apparaten en toepassingen die uw appartement, huis of kasteel tot een smart home maken. Net zoals men een huis bouwt met stenen, zijn er ook slimme bouwblokken waar u mee gaat bouwen. Hier zijn vijf populaire smart home mogelijkheden:
Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Zo kunt u garagedeuropeners, tuinverlichting of rolluiken ook koppelen aan een smart home systeem. Begin met de ‘killer feature’ die het beste aansluit op uw leefstijl, en breid het netwerk daarna verder uit.
Stapsgewijs opbouwen biedt als voordeel dat u niet overspoeld wordt met nieuwe apparaten die u moet configureren. Voordat zelflerende apparaten slim zijn zult u ze eerst een lesje moeten leren. Het helpt als u naast de WiFi router ook een ‘bridge’ installeert zoals de Somfy TaHoma. Dit apparaat zorgt dat andere toestellen ‘dezelfde taal spreken’ wat het verbinden van apparatuur een stuk eenvoudiger maakt. Hoewel geen enkele hub alle mogelijke merken en producten ondersteunt, heeft Somfy als voordeel dat het werkt met veel toonaangevende merken en niet beperkt is tot een gesloten systeem. Denk aan de keuze tussen de Google of Amazon spraakassistent in plaats van één optie.
Nu de basis is gelegd zult u gaan bouwen aan uw slimme huisje. Vaak begint dit met een smart light of smart speaker. Dit zijn heel duidelijke toepassingen die u direct kunt zien en/of horen. Andere functies zijn vooral om het wooncomfort te verhogen, en werken optimaal wanneer u er geen omkijken naar hebt. Gordijnen die automatisch openen wanneer het buiten donker wordt is ook een vorm van inbraakpreventie, zo kan één product meerdere oplossingen bieden.
Stel; u gaat een paar dagen weg, en wilt de postbode vertellen dat het pakje achterom bij de poort geplaatst mag worden. Met een deurbel camera die een ingebouwde microfoon en speaker heeft kunt u met de bezorger communiceren terwijl u op een compleet andere locatie bent. Ook wanneer u mantelzorg levert, bijvoorbeeld voor uw ouders die zich niet helemaal meer kunnen redden, kunt u domotica diensten plaatsen die u zelf op afstand kunt beheren. Bespreek in dit geval samen goed de mogelijkheden en restricties. Zo kunt u ze geruststellen dat hun privacy gewaarborgd blijft.
Er zijn ontelbare mogelijkheden binnen een smart home woning. Leg een solide basis en bouw uw eigen slimme woning.
In ons magazine vindt u tips, tricks en producten die u helpen uw woning perfect af te werken. Vraag hem aan:
"*" geeft vereiste velden aan
Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze diensten, laat u inspireren en bereken uw investering.