Waar moet ik aan denken bij de oplevering van een nieuwbouwwoning?

Nadat de bouw van uw nieuwbouwwoning is afgerond volgt er een formeel moment, namelijk de oplevering van de nieuwbouwwoning. Tijdens de oplevering let u samen met de bouwer en eventueel een bouwkundige of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd. Is uw woning gereed, dan krijgt u de sleutel. Nu de grote vraag: waar let u op bij de oplevering?

Langs komen in onze showroom? Plan een vrijblijvende afspraak.

 • Binnen 1 minuut geregeld!
100% kwaliteit
reactie binnen 24 uur
één partij, één aanspreekpunt
werkzaam in heel Nederland
500+ projecten per jaar

Wat gebeurt er tijdens de vooroplevering?

Eén of twee weken voor de oplevering van uw nieuwbouwwoning nodigt de bouwer u meestal uit voor een vooroplevering. Tijdens deze oplevering controleert u de nieuwbouwwoning alvast op gebreken en afwijkingen. Een voorbeeld van een dergelijk gebrek is dat u rode badkamertegels heeft besteld, maar dat tijdens de vooroplevering blijkt dat er witte tegels zijn geplaatst. Wanneer dergelijke gebreken gedetecteerd worden dan kan de aannemer nog voor de oplevering er mee aan de slag. Zo zijn er tijdens de oplevering minder of helemaal geen herstelwerkzaamheden nodig. Een vooroplevering is niet verplicht en is geen juridisch moment. Een aannemer kan er voor kiezen om een vooroplevering te plannen, maar u als koper bent niet verplicht hierbij aanwezig te zijn.

Inspection building

Wij raden u aan om tijdens de vooroplevering nog niets te ondertekenen en zeker geen sleutels in ontvangst te nemen. De uitgevoerde werkzaamheden zijn tijdens het oplevermoment vaak nog niet goed te beoordelen, omdat de woning in de meeste gevallen nog niet klaar en/of schoon is. De sleutel neemt u dan ook pas aan bij de officiële oplevering.

Moet ik een bouwkundige meenemen naar de vooroplevering?

U hoeft geen bouwkundige mee te nemen naar de vooroplevering, maar dit kan wel verstandig zijn. Een voorbeeld van waarom dit handig kan zijn is wanneer er gebreken zijn gevonden waarvan u denkt dat deze niet meer voor het oplevermoment opgelost kunnen worden. Op dat moment is een onafhankelijk dossieropbouw verstandig. Wanneer u dit doet dan kunt u de gebreken die na de vooroplevering boven water komen in een definitieve opleveringskeuring meenemen in het proces-verbaal. Om te controleren of de werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd, is het handig om de meer-en minderwerklijst en/of de technische omschrijving mee te nemen tijdens de vooroplevering.

Wat gebeurt er na de oplevering?

Wanneer de vooroplevering afgehandeld is dan wordt het tijd voor de oplevering van uw nieuwbouwwoning. Bij dit juridische formele moment doet u er verstandig aan om een register bouwkundig inspecteur mee te nemen. Bij stichting Nederlands Register bouwkundig inspecteurs kunt u een gecertificeerde bouwkundig inspecteur vinden en boeken voor een opleveringskeuring nieuwbouw; een onafhankelijke gecertificeerde register bouwkundige loopt de nieuwbouwwoning kritisch na op bouwkundige en oplevergebreken.

Een tip is om tijdens de oplevering van uw nieuwbouwwoning het rapport dat is samengesteld tijdens de vooroplevering mee te nemen. Hiermee kunt u controleren of eventuele gebreken, fouten goed en tijdig zijn hersteld.

Checklist & 7 tips - Uwnieuwbouwwoning

Zonder zorgen uw woning laten afbouwen? Ontdek ons inspiratie magazine!

In ons magazine vindt u tips, tricks en producten die u helpen uw woning perfect af te werken. Vraag hem aan:
  In 4 stappen naar woongeluk

  Stap 1: vrijblijvende prijsindicatie

  Ontdek uw investering. Wij houden in onze prijsindicatie rekening met alle belangrijke elementen, deze is dus altijd op maat.

  Stap 2: kom langs in onze showroom

  Bezoek onze showroom en bespreek samen met een van onze adviseurs uw mogelijkheden.

  Stap 3: onze vakmensen gaan aan de slag

  Onze ervaren vakmannen werken met A-kwaliteit producten. Tijdens de uitvoering staan onze adviseurs uiteraard voor u klaar.

  Stap 4: de oplevering van uw woning

  De woning wordt samen met een voorman opgeleverd. Door de combinatie van producten en vakmannen blijft u jarenlang plezier houden van uw woning.

  Persoonlijk advies? Ons team helpt u graag verder.

  Stel uw vraag aan de adviseurs van Uwnieuwbouwwoning.nl

  Wij helpen u met de complete afbouw van uw (nieuwbouw)woning.

  Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze diensten, laat u inspireren en bereken uw investering.

   

  Prijsindicatie ontvangen