Uw nieuwbouwwoning is zojuist opgeleverd en u heeft nu de vrije hand om met de afwerking aan de slag te gaan. Zeer waarschijnlijk heeft u al een heel goed beeld van hoe uw woning eruit komt te zien, maar heeft u er al bij stilgestaan of uw woning straks toekomstbestendig is? Door nu al na te denken over de toekomst, voorkomt u grote verbouwingen en dure investeringen op latere leeftijd.
De nieuwe generaties ouderen wonen niet meer in verzorgingshuizen, maar in de koopsector, zo is te lezen in de ‘Monitor Investeren in de toekomst’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Van het totaal aantal huishoudens in Nederland nam het aantal 75-plussers met een eigen woning toe van 33% in 2003 naar 44% in 2015. Dit valt te verklaren door het gegeven dat nieuwe generaties ouderen vaker al op jongere leeftijd eigenaar zijn geworden van een woning en als men eenmaal eigenaar-bewoner is, blijft men dat vaak tot op late leeftijd.
Omdat ouderen van nu zich veel vitaler voelen, denken zij minder na over aanpassingen voor hun oude dag. Toch krijgt 90% van de 75-plussers te maken met een chronische ziekte, zoals artrose, osteoporose of nek- en rugklachten. In twee derde van de gevallen gaat het zelfs om een combinatie van chronische ziekten. Desondanks heeft de helft van de 75-plussers, die zelf aangeven dat hun woning niet levensloopbestendig is, geen verbouw- of verhuisplannen. Enerzijds omdat de urgentie ontbreekt en anderzijds omdat zij (financiële) belemmeringen ervaren bij het aanpassen of het verhuizen, aldus het onderzoek ‘Zorgen voor thuiswonende ouderen’.
Door op tijd rekening te houden met toekomstige woningaanpassingen, voorkomt u grootschalige verbouwingen en bespaart u veel geld. Kies bijvoorbeeld voor vloertegels met reliëf, om uitglijden te voorkomen. Door de vloeren nu al drempelvrij te leggen, bespaart u daarnaast ook de kosten voor het drempelloos maken van de woning. De Rijksoverheidadviseert daarnaast ook om buitenverlichting te plaatsen bij de voor- en achterdeur, raamklinken op de juiste hoogte te plaatsen en een toilet te realiseren op de slaapverdieping.
Daarnaast is het verstandig om een spaarpotje achter de hand te houden voor (kleine) ingrepen die uw nieuwbouwwoning ook in de toekomst toegankelijk te houden. Zo kunt u er in de badkamer al rekening mee houden dat het bad vervangen moet kunnen worden voor een inloopdouche. En wanneer de trap een obstakel begint te vormen, is het verstandig om een traplift te overwegen. Kies voor een traplift met een compact design, zodat de trap op uw goede dagen veilig beloopbaar blijft. Zo woont u nu én in de toekomst prettig in uw eigen, toekomstbestendige, nieuwbouwwoning. Benieuwd naar de traplift prijzen? Het is mogelijk om een vrijblijvende prijsindicatie op te vragen.
In ons magazine vindt u tips, tricks en producten die u helpen uw woning perfect af te werken. Vraag hem aan:
Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze diensten, laat u inspireren en bereken uw investering.